Menu Sluiten

COB led strips

De afkorting voor COB is Chips on board wat betekend dat er per meter meer led’s naast elkaar zitten ten opzicht van andere led strips. Afhankelijk van de uitvoering zitten er 384, 504 of zelfs 840 led’s per meter. Hierdoor zie je niet meer de ‘losse’ licht puntjes maar is het een egale lijn. In onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen een normale warm wit led strip en een COB uitvoering.

Normale warm wit led strip:

COB warm wit led strip:
COB led strips

Een ander verschil ten opzicht van normale led strips is de licht opbrengst. Door dat er meer led’s (lichtpunten) per meter zijn is de licht opbrengst beduidend hoger. Hierdoor is het ook mogelijk dezeĀ  te gebruiken als hoofd verlichting.

Chip on board (COB) LED’s, die relatief nieuw zijn op de LED-markt, hebben veel voordelen ten opzichte van de andere modellen. Om een enkele module te maken, lijmt de fabrikant veel LED-chips (meestal negen of meer) rechtstreeks op een substraat. Aangezien de afzonderlijke LED’s die in een COB worden gebruikt, chips zijn in plaats van de conventioneel verpakte LED’s kunnen de chips zo worden geplaatst dat ze minder ruimte innemen en toch het potentieel van de LED-chips maximaliseren. Wanneer COB led strips zijn ingeschakeld, lijkt het meer op een enkel verlicht paneel dan wanneer meerdere SMD-LED’s dicht bij elkaar zouden worden geplaatst.

Het feit dat spotsolderen van de individuele LED-chips niet nodig is omdat elke chip rechtstreeks in het substraat wordt geplaatst, is een ander kenmerk van COB-LED’s dat de uitvalpercentages verlaagt. Het uitvalpercentage neemt af als gevolg van minder laspunten. Bij gebruik van COB-LED’s worden lenzen en andere conventionele LED-verpakkingscomponenten verwijderd, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van het lichtverlies en een grotere kijkhoek.

Naarmate ontwerpers zich meer bewust worden van hun voordelen ten opzichte van de conventionele standaard LED-oplossingen, worden COB-LED’s vaker gebruikt in verlichtingstoepassingen. Het is moeilijk om ze niet in overweging te nemen voor het ontwerpen van verlichtingstoepassingen, gezien hun vermogen om meer LED-bronnen in een kleinere ruimte te passen voor een grotere lumenoutput, hun vermogen om warmte effectiever over te dragen, de lagere uitvalpercentages vanwege hun eenvoudigere constructie, hun lagere lichtverlies en hun grotere kijkhoek.

COB led strips zijn te verkrijgen in warm wit, helder wit en RGB uitvoering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *